lauantaina, joulukuuta 05, 2009

E L V I S"kantaesitys

käsikirjoitus ja ohjaus Saku Heinonen

Elvis Presley oli jo oman aikansa ikoni, ensimmäinen valkoihoinen, joka teki mustaa musiikkia. Hänen kumouksellinen esiintymistapansa ja säädyttömäksi leimattu lantionpyörityksensä saivat nuoret hulluiksi innostuksesta, kun taas vanhemmat vastustivat häntä kiihkeästi. Näytelmän nimibiisi That’s all right, mama edustaa juuri tätä radikaaleinta lantionkeinutusmusiikkia, ja se oli valkoiselle nuorisolle ensimmäisiä merkkejä alkavasta nuorisokapinasta.

Suuren taiteilijan sisällä palava liekki sai hänet antautumaan täydellisesti omalle asialleen, mutta liekki palaa myös loppuun, ja lopulta polttaa pois kantajansakin. Näin kävi myös Elvikselle, joka kului loppuun ennen aikojaan.

Näytelmä avaa Elviksen elämää kronologisesti etenevien laulujen ja osittain myös unimaailman kautta. Elvis eli poikkeuksellisen elämän, johon kuuluvat niin vahva julkisuus ja sen mukanaan tuoma glamour, ja toisaalta taas vahva sisäinen kaipuu hengelliseen puhtauteen. Näytelmän keskeiseksi teemaksi kohoaa Elviksen äitisuhde, joka oli erikoislaatuinen. Työtä vieroksuvan isän jäädessä pojalle kaukaiseksi luo äiti kiinteän suhteen poikaansa. Toimeentulo-ongelmien keskellä Elvis nousee perheen ja äitinsä taloudelliseksi tueksi. Tämä seikka vaikuttaa Elviksen naissuhteisiin myöhemmin ja äidin kuolema vain 46-vuotiaana musertaa Elviksen täysin.

Näytelmä keskittyy nuoreen, elämänsä kunnossa olevaan Elvikseen ja hänen sisäisen maailmansa tulkintaan musiikin kautta. Elviksen roolissa nähdään Aki Honkatukia."

”Kato, sun on tajuttava pari juttua. Tässä maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka kertovat muille, mitä tehdä ja sitten niitä, joille kerrotaan. Sä olet Elvis niitä ensimmäisiä ja se on tavallaan sun vauriosi”


Lähde: Imatran teatteri
***
Tämä näytös käytiin katsomassa eilen työporukan pikkujoulujen kanssa. Oikein hyvä oli, tykkäsin paljon, laulut olivat loistavia ja esiintyjät myös!

Ei kommentteja: